Žirija

Matej Peljhan, EFIAP, MF FZS – Slovenia

Matej Peljhan se je rodil leta 1967 in vse otroštvo preživel na Colu nad Vipavo.

Ko je bil star deset let, je pri otroški igri doživel hudo nesrečo z eksplozivnim sredstvom, ostankom iz II. svetovne vojne, zaradi česar je ostal brez ene roke in enega očesa. Kljub dolgotrajnemu zdravljenju in rehabilitaciji se je neprekinjeno izobraževal, tako da je leta 1992 diplomiral iz psihologije in nato končal še specialistični študij iz klinične psihologije – področja, ki ga pri delu z otroki s posebnimi potrebami opravlja še danes. Živi v Ljubljani, je poročen in oče treh otrok.

Fotografskemu ustvarjanju se intenzivno posveča od leta 2009. Fotografira na nenavaden način, saj zaradi telesnega hendikepa lahko upravlja fotografski aparat le z levico in sicer tako, da ga drži obrnjenega za 180 stopinj.

Ima najvišji fotografski naziv, ki ga podeljuje Fotografska zveza Slovenije – mojster fotografije. Do sedaj je svoja dela predstavil na 18 samostojnih razstavah doma in po svetu, na fotografskih natečajih pa je prejel že preko sto nagrad. Muzej in galerije mesta Ljubljane so v svoje fotografske zbirke uvrstili dve njegovi deli.

Leta 2011 je v soavtorstvu izdal knjigo Za-govor podob, leta 2012 pa samostojno tudi fotografsko monografijo Fotografije/Photographies. Njegove fotografije, intervjuji in prispevki o njem so objavljeni v številnih medijih doma in po svetu (Delo, Dnevnik, Digitalna kamera, 7 Dni, RTV SLO, POP TV, Reader’s Digest, Digital Photography, Schwarzweiss, Nikon Pro Magazine, 1x Magazine, Huffington Post, BBC, Daily Mail, Globo, Stern, El Diario Sur, Pro Sieben, Nippon TV, Buzzfeed, Mashable, Petapixel, Bored Panda in drugi).

Največji odziv svetovne javnosti je doživel leta 2013 s fotografsko serijo Mali princ, ki se je neverjetno hitro razširila in postala svetovna uspešnica; na več spletnih portalih je bila umeščena celo v izbor najbolj ganljivih fotografij v zgodovini. Kot nadaljevanje serije je naslednje leto v vlogi scenarista in režiserja posnel še istoimenski kratki film, za katerega je na Festivalu slovenskega filma leta 2015 prejel Vesno za posebne dosežke.

Je pobudnik in soustanovitelj Zavoda za fotografsko terapijo, ki na tem področju izvaja delavnice, izobraževanja in objavlja strokovne članke. Leta 2015 se je kot urednik podpisal pod knjigo z naslovom Fototerapija – od konceptov do praks, ki je izšla tudi v angleškem jeziku.

Spletna stran: http://www.matejpeljhan.com/

Andreja Peklaj, AFIAP, MF FZS – Slovenia

 

Andreja Peklaj je Mojstrica fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije. Rodila se je leta 1948 v Vikrčah pod Šmarno goro. Fotografira in razstavlja od leta 1973. Leta 1982 je postala članica Društva oblikovalcev Slovenije. Po petindvajsetih letih zaposlitve v kemični industriji je 1991 pot nadaljevala kot samostojna kulturna delavka in se povsem posvetila fotografiji. Je med ustanovnimi člani KUD (Kulturno umetniškega društva) dr. Lojz Kraigher Univerzitetnega kliničnega centra in Medicinske fakultete (1979), kjer redno razstavlja in se udeležuje likovnih kolonij. S svojimi deli prispeva k prijaznejšemu bivanju ljudi v bolnišnicah, domovih za starejše in rehabilitacijskih centrih. Vodi tudi razstavno dejavnost v galeriji Nevrološke klinike. Doslej je pripravila 86 samostojnih razstav doma in v tujini, 29 odmevnih multivizij s priznanimi glasbeniki, sodelovala na veliko skupinskih razstavah ter prejela več kot 115 priznanj in nagrad. Je tudi žirantka in selektorica domačih in mednarodnih razstav in recenzentka drugim razstavljavcem. Leta 1994 je v samozaložbi izdala fotomonografijo Cerkniško jezero, za katero ji je Unesco podelil »Znak desetletja« za varovanje naravne in kulturne dediščine. 2007 je izdala drugo dopolnjeno izdajo »Skrivnostno presihanje«, hkrati pa na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju pripravila razstavo sto dvajsetih fotografij velikega formata »Odstiranja«. Za promocijo občine Cerknica v svojih monografijah in razstavah je leta 2008 prejela najvišje priznanje Občine Cerknica »12. Junij«. Leta 2015 je ob predstavitvi treh različnih kolekcij po štirideset fotografij v kranjskih galerijah prejela Listino častne članice Kabineta slovenske fotografije. Je tudi članica Fotografskega društva Janez Puhar v Kranju. Leta 2018 je bila izvoljena v umetniški svet Fotografske zveze Slovenije.

Varga Szilárd, EFIAP – Hungary

Sebe štejem za pripadnika nove generacije fotoamaterjev. S fotografijo sem se začel spoznavati najprej skozi digitalni fotoaparat in šele kasneje, sem fotografiji pristopil skozi tradicionalno analogno tehniko. Formalne izobrazbe s področja fotografije nimam -niti ne načrtujem poklicne fotografske kariere.
S fotografijo sem se začel resneje ukvarjati šele leta 2010. Leta 2012 sem se včlanil v Fotoklub Nagykanizsa; od leta 2017 pa tudi predsedujem klubu.
Med meni najljubše motive za fotografiranje spadajo portret, akt in pokrajina. Všeč mi so konceptualne rešitve, vendar ne zavračam dokumentarnega pristopa. Pri svojem delu si prizadevam najti ravnovesje med močnim vizualnim učinkom in avtentičnim predstavljanjem. Iz zgoraj omenjenih razlogov, ne delam veliko foto manipulacij s pomočjo računalniških programov. Rad raziskujem, iščem nove pristope in metode v fotografiji. 

Spletna stran: http://www.vargaszilard.hu/