Žirija

Istvan Kerekes, EFIAP/D2 – Madžarska

Istvan Kerekes se je rodil leta 1977  v Marosvasarhely -ju na Madžarsekm, kjer tudi živi. Razstavljal je v več kot 65 državah sveta, na šestih kontinentih in osvojil več kot 1300 priznanj in nagrad, na državnih in mednarodnih foto natečajih. Od leta 2012  aktivno deluje tudi kot član žirije oziroma njen predsedujoči, na različnih mednarodnih in državnih foto natečajih.
Njegova najbolj uspešna fotografija je Yelena, s katero je osvojil 295 nagrad v 42-ihdržavah na 6-ih kontinentih.
Istvan Kerekes je leta 2017., prejel naziv EFIAP/ diamant2.
-od leta 2016 je lastnik naziva EFIAP/ diamant1
-je prvi fotograf iz Madžarske, ki je prejel naziv EFIAP/platinum (2012) in MAF-OSZ/platina (2016)
 -je najmlajši svetovni fotograf z nazivom EFIAP/p in EFIAP/d2.
Je član MAFOSZ – www.mafosz.hu

 

Miljenko Marotti, EFIAP/p- Hrvaška

 

Miljenko Marotti se je rodil 27. 02. 1948 leta v Reki. Končal in specializiral je medicino na Medicinski fakulteti v Zagrebu.

S fotografijo se ukvarja od študentskih let, resneje pa se je fotografiji posvetil s prihodom v Fotoklub Zagreb leta 2002., ko je začel tudi aktivno razstavljati. Je eden  najuspešnejših članov Fotokluba Zagreb in vodja ekspanzivnega razvoja umetniške( razstavne, avtorske, nekonvencionalne) fotografije, med člani Fotokluba Zagreb.

Na fotografskih salonih pod pokroviteljstvom FIAP-a in PSA je njegovih  600 fotografij  sprejetih 1700 krat. Za svoje fotografije pa je prejel skupno 85 nagrad.

Marotti se ponaša z nazivom platinasti odličnik Mednarodne zveze za fotografsko umetnost (EFIAP/p), Mojster I. reda Hrvaške Foto zveze.  Je najuspešnejši avtor Fotokluba Zagreb in dobitnik prestižne nagrade » Tošo Dabac« Fotokluba Zagreb.

 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP- Hrvaška

Vinko-ŠebrekAFIAPESFIAP-Fotoklub-Zagreb-Zagreb1

Rodil se je 17. januarja  1941. v vasi Šebreki pri Karlovcu na Hrvaškem. Po končani osnovni šoli (1957.) je nadaljeval  srednješolsko izobrazbo na Industrijski šoli v Karlovcu (1960), od koder ga je pot vodila na študij v Vojno letalsko akademijo v Zadar. Po končanem študiju na akademiji (1965) je služboval  kot letalski časnik v različnih enotah in poveljstvih bivšega vojnega letalstva  skupne države Jugoslavije,  od 1991. pa v Hrvaškem vojnem letalstvu.  Upokojil se je 2005. leta.

 Z izrazno fotografijo se ukvarja več kot petdset let.  Najprej je deloval v fotografski sekciji  Industrijske šole in  Foto klub Karlovac, potem  pa še v  drugih fotografskih organizacijah  v različnih mestih bivše skupne države. Od 1974 do 1984 leta je bil predsednik Foto kino kluba Brežice, od  1997 pa do 2010  Foto kluba Zagreb. V središču njegovega kreativnega zanimanja je  izrazna in dokumentarna fotografija različne motivike od urbane in naravne krajine,  arhitekture, “life” fotografije do portretne, akt in abstraktne fotografije.  Svoje fotografije je razstavljal na več kot 100 skupnih razstavah in na 85 žiriranih mednarodnih razstavah umetniške fotografije. Priredil je  več kot 40 samostojnih avtorskih razstav fotografije v Sloveniji, na Hrvaškem, Italiji, Mađarski, Angliji, Indoneziji, Austriji, Rumuniji in Indiji.

Ukvarja se s pisanjem strokovnih člankov, prikazov, ogledov in strokovnih kritik. Sodeloval je pri  pisanju in oblikovanju šest monografij v Fotoklubu Zagreb.

 Za izjemne rezultate v organizaciji fotografskih društev in združenj ter v drugih družbenih dejavnostih je prijel je več visokih republiških  odličij ter razna društvena priznanja, plakete in pohvale. Podeljeni so mu umetniški naslovi: Mojster fotografije Fotokluba Zagreb (MFFKZ -2008); Umetnik fotografije Mednarodne federacije fotografske umetnosti (AFIAP – 2012) in Odličnik za organizacijo v Mednarodni federaciji fotografskih umetnosti – (ESFIAP – 2012). Predsednik je Nadzornega odbora Fotokluba Zagreb, član je Izvršilnega odbora Zagrebške fotokino zveze ter član Nadzornega odbora Hrvaške foto zveze. Je častni član  šestih fotografskih klubov na Hrvaškem, v Sloveniji, Italiji in Romuniji ter častni predsednik Fotokluba Zagreb.