Žirija

Igor Debevec, KMF FZS, EFIAP/S, MPSA, GAIUP, ER-ISF, GPU CR4 VIP1, c*** MOL – Slovenija

 

Igor Debevec se s fotografijo ukvarja že iz srednješolskih let. Leta 1980 je bil med ustanovitelji FKK Svoboda v Borovnici, pet let kasneje pa je postal fotografski inštruktor Foto zveze Jugoslavije. Do sedaj je razstavljal na skupinskih razstavah v 75 državah in prejel preko 660 mednarodnih nagrad. Uvršča se med najuspešnejše fotografe FZS, saj je med razstavljavci leta 2015 in 2016 zasedel drugo, v letih 2017 in 2018 pa prvo mesto. Prav tako je njegova fotografija Acte Noir I postala najuspešnejša fotografija leta 2017 in 2018. Fotografska zveza Slovenije mu je podelila naziv Kandidat za mojstra fotografije (KMF FZS), Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP pa razstavljalski naziv Excellence Silver FIAP. (decembra bo že Gold ☺)

Je član Ameriške fotografske zveze PSA, ki mu je podelila naziv Excellence of PSA, v letu 2017 pa še Master of PSA. Poleg tega je član grškega Global Photographic Union (CR4-VIP1), francoskega Image sans Frontiere (ER-ISF), kanadskega združenja Photo association Master of Light (c*** Master of Light) ter kitajskega International Union Of Photographers z najvišjim nazivom Great Achievement IUP.

V letu 2018 so mu na Kitajskem podelili naziv ambasadorja mednarodne kulturne fotografske izmenjave, imenovan pa je tudi za pooblaščenega predstavnika IUP za Slovenijo.
Skupščina Fotografske zveze Slovenije ga je maja 2018 izvolila za predsednika Fotografske zveze Slovenije.
Navdušujejo ga motivi pokrajinske fotografije in ulična fotografija, kjer je v središču dogajanja običajen človek. Fotografija mu pomeni strast in veselje, pravi, da z njo lahko ustavi čas in hkrati ustvarja spomine. Ponuja mu svoj pogled na svet.

Spletna stran: www.igordebevec.com

Andreja Ravnak, EFIAP/P, KMF FZS – Slovenija

 

Rojena v letu, ko so fotografirali skrivnostni obraz na Marsu; že nekje s prvimi spomini me druži ustvarjalnost, narava in raziskovanje. V osnovni šoli pogosto zaprta v sobo med barve, škarje in papir, sodelovala na vsaki likovni koloniji, v gimnaziji širila obzorja in se dotaknila grafičnega dizajna, na študiju arhitekture izpilila teoretično podlago ustvarjalnosti in nekje zatem, kot nekakšen produkt kreativne poti, potovanj in poklica po vrsti naključij našla veselje tudi v fotografskem izražanju. Glede na razpon sveta okoli nas in v nas samih, idej za motiviko nikoli ne zmanjka, rada pa preizkusim vsako zvrst fotografije. V mislih zrase marsikakšna ideja, ki še čaka na realizacijo, predvsem kar se tiče konceptualne fotografije; a dan ima le 24 ur, ki jih zapolnimo z vsakdanjikom slehernika, zato se ne morem deklarirati za enega tistih, ki jim brez fotoaparata ni živeti, pač pa moje foto impresije in ekspresije kapljajo počasi, spontano, včasih za vogalom domače hiše, včasih pa na drugem koncu sveta. Zadnje čase je moja fotografska dejavnost močno povezana tudi s sodelovanjem pri reviji Digitalna kamera in v Fotografski zvezi Slovenije.

Leta 2008 sem bila povabljena v Društvo fotografov Svit in tam pravzaprav šele spoznala širno fotografsko ustvarjanje, ki presega zgolj lepote ujetih trenutkov za družinski album. Od takrat sem poslala fotografije na številne mednarodne razstave in prejela kar nekaj nagrad, od katerih so mi najbolj pri srcu zlata medalja za posamično fotografijo s klubskega svetovnega prvenstva v Parizu, zlata medalja na celjskem mednarodnem salonu in srebrna medalja v Abu Dhabiju, kamor smo bili nagrajenci tudi povabljeni. Tam so se zanetila zanimiva mednarodna prijateljstva, ki so me pozneje ponesla še drugod po svetu. Trenutno imam v mednarodni fotografski zvezi naziv “excellence FIAP platinum” in v domači fotografski zvezi naziv “kandidatka za mojstrico fotografije”. Povabljena sem bila v žirijo na več domačih fotografskih razstavah, večkrat pa sem žirirala tudi na mednarodnih fotografskih razstavah s sedežem v Sloveniji, na Hrvaškem, Norveškem, v Srbiji itd. Razstavljala sem na številnih fotografskih razstavah v okviru DF Svit doma in v tujini, pripravila pa tudi nekaj samostojnih fotografskih razstav.

Spletna stran: http://mojevesolje.si/

Zoran Đorđević, MF FSS, EFIAP, ULUPUDS – Srbija

 

Spletna stran: http://dordevic.rs/